Moj internet dnevnik
Lilika
Brojač posjeta
177270
Blog
ponedjeljak, svibanj 5, 2014


Tijesto:

2 jaja

4 žlice šećera ili stevije po ukusu

pola kiselog vrhnja

pola praška za pecivo

aroma vanilije

korica i sok jednog limuna

150 g bajama ili oraha (ili miješano)

 

Postupak:

Pomiješati sve sastojke i dobiveno tijesto staviti u kalup za muffine. Peći 20 min na 200 °C. 

 

Savjet:

Muffini su bez glutena, a ako šećer zamijenite stevijom, dobit ćete ukusan i zdrav zalogaj

lilikich @ 22:18 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, veljača 26, 2011
 Ispis


photo
 

Sastojci:

8 limuna

1 l alkohola

1 l vode

1 kg šećera

Postupak:

Od osam limuna oguliti samo žutu koru, isjeći je na manje komade, staviti u staklenku i zaliti alkoholom. Dobro zatvoriti. Nakon četiri dana napraviti sirup. Šećer staviti u litru tople vode i dobro izmiješati da se šećer rastopi. Sirup dodati u alkohol s komadićima kore od limuna. Promiješati i ostaviti da odstoji desetak minuta. Procijediti i uliti u flaše. Ohladite i poslužite!   


lilikich @ 00:06 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, veljača 15, 2011
 Ispis








 

Sastojci:

3 jaja, 10 ravnih žlica šećera, 12 žlica ulja, 12 žlica mlijeka, 16 žlica brašna, 1 prašak za pecivo

Za nadjev:

1 kg ribanih jabuka, malo cimeta, 2-3 žlice šećera, 2 žlice prezle ili oraha, korice limuna i naranče, ruma, vanilije

Postupak:

Dobro istuči jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke za tijesto, izmiješati. Uliti pola smjese u namazanom, pobrašnjenom, dubokom limu (oko 23x35 cm) i zapeći oko 10 minuta na 180 stupnjeva. Izvaditi iz peći,  staviti nadjev i preostalu polovicu tijesta. Nastaviti peći još oko 25 minuta. Gotov kolač posuti šećerom u prahu.


lilikich @ 23:44 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 9, 2011
 
     
( ili brownies ako su u kalupu)
 
Sastojci:
375 g maslaca
375 g tamne čokolade
6 jaja
350 g šećera
1 vanili šećer
225 g brašna
pola čajne žličice soli
250 g bijele čokolade na male komadiće ili oraha na komadiće
 
Postupak:
Zagrijte peć na 180 C. Namastite kalup za pečenje.
Otopite maslac s čokoladom na tihoj vatri i stavite da se lagano hladi.
U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom i vanili šećerom. To stavite u ohlađenu čokoladnu
smjesu koju izradite mikserom. Dodajte brašno i sol, ubacite komadiće bijele čokolade ili oraha i opet izmiksajte, pa stavite peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
 
Savjet:
Nemojte previše prepeći, radije neka su malo mekši, jer moraju bit sočni.
Enjoy!
lilikich @ 20:31 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 3, 2009

 Ispis

Sastojci:


300 gr brašna
malo sode bikarbone ili ravna žlica praška za pecivo
100 gr šećera
150 gr margarina
2 žumanjka
1/2 kg šljiva
1/2 kg krušaka
3-4 žlice soka od naranče
2 žlice sjeckanih bajama


Postupak:

Od brašna, šećera, margarina i žumanjaka zamijesiti tijesto i ostaviti da odleži 1 sat u hladnjaku. U namazanom, okruglom plehu rastanjiti tijesto i uz rub ga malo podići. 
Kruškama očistiti koru i sjemenke i isjeći ih na tanke kriške. Po sredini tijesta, u krug, rasporediti kriške. Uz njih, uokolo, do uzdignutog ruba tijesta, popuniti očišćenim i prepolovljenim šljivama.
Peći 50-60 minuta na 175 stupnjeva.
Topli kolač poprskati sokom od naranče i posuti sjeckanim bajamama.   




lilikich @ 00:46 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, srpanj 25, 2009
 Ispis


       
Sastojci:
600 gr tikvica

200 gr feta sira
100 - 150 gr svježeg kravljeg sira
3 jaja
1 kiselo vrhnje
1 žlica parmezana
4 žlice brašna
1/2 praška za pecivo
2 žlice nasjeckanog peršina
sol i papar

Postupak:
Feta sir staviti u vruću vodu da malo omekša, oko 10 minuta. 

Tikvice oprati i izrendati. 
Umutiti jaja s vrhnjem, svježim kravljim sirom, parmezanom i dodati brašno s praškom, posoliti i popapriti. Dodati tikvice i feta sir, izmiješati i usuti u namazanom i pobrašnjenom limu (34x20). 
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Pitu peći 10 minuta na 200 stupnjeva, a još 45 minuta na 175 stupnjeva.    

lilikich @ 14:34 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 22, 2009

 Ispis 

Sastojci:
240 gr Feta sira

360 gr duguljaste riže
300 gr oljuštene svježe rajčice
240 gr čvrstog jogurta
1 velika kapula
1 šaka zelenih maslina
2-3 česna češnjaka
80 gr maslinovog ulja 
sol i papar po želji
par listića bazilike 

Postupak: 
U slanoj vodi skuhati rižu, ohladiti je i pomiješati s kockicama Feta sira i rajčice. Kapulu izrezati na kolutove,dodati masline i sve promiješati s rižom.
Začiniti s umakom: 
jogurt, ulje, malo naribanog češnjaka, bazilika, sol i papar po želji   

lilikich @ 00:53 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 1, 2009

 Ispis 

 

Biskvit:
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
6 žlica brašna
2 žlice gustina
1/2 praška za pecivo
Izmiksati sve sastojke i ispeći tortu u namazanom kalupu na temperaturi od 180 stupnjeva. Sa 2 dl kipućeg mlijeka preliti vruću tortu.

Krema:
3 žumanjka
1 margarin ili maslac
5 žlica šećera u prahu
3 vanilin šećera
2 šlaga
Pjenasto umutiti margarin, dodati žlicu po žlicu šećera s vanilin šećerom. Kad masa bude dobro pjenasta, dodati jedan po jedan žumanjak, neprestano miješajući. U drugoj zdjeli napraviti gusti šlag. Dodati šlag u prethodnu smjesu, dobro izmiješati, ali samo sa žlicom.
Prerezati tortu na pola (vodoravno) i svaku polovicu natopiti sirupom od jagoda. Prerezati jagode, posložiti po torti i namazati s polovicom kreme. Poklopiti drugim dijelom torte i obložiti s ostatkom kreme.

Ukrasiti po želji jagodama prelivenim mješavinom meda i limuna.





lilikich @ 23:42 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 18, 2009

 Ispis 

Sastojci:
100 gr kukuruznih pahuljica ili Petit keksa
4 dkg masla
25 dkg svježeg sira
3 jaja 
6 dkg šećera
1 limun 
malo soli (prstohvat)

kalup promjera 25 cm

Postupak:
Izmrviti kukuruzne pahuljice (ili kekse)
Maslac otopiti i rukama dobro sjediniti s pahuljicama
Smjesu dobro utisnuti u namazan kalup
Upaliti peć na 200 stupnjeva
Odvojiti žumanjke i tući ih sa šećerom, a bjelanjke sa mrvicom soli
Oprat limun, obrisati, istrugati koru, a sok iscijediti
U žumanjke dodati polako sir, dodati sok i koru od limuna i bjelanjke
Tu smjesu staviti na pahuljice, poravnati površinu, smanjiti temperaturu i peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Probosti čačkalicom i ako je mokra, peći još 5 minuta, ali pokriti s folijom.
Staviti 1 sat u frižideru.

Posluživanje:
Poslužiti sa borovnicom ili sa šećerom u prahu       
lilikich @ 23:29 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, lipanj 12, 2009

 Ispis 

Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
600 g kajsija
100 g kukuruznih pahuljica
malo brašna ( za razvući tijesto )
80 g maslaca 
100 g šećera 
1 žlica cimeta

Postupak:
Na pobrašnjenom stolnjaku razvući lisnato tijesto. Očistiti i izrezati kajsije na komadiće, dodat šećer, cimet, kukuruzne pahuljice i sve izmiješati. Otopiti maslac i polovicu količine razmazati po lisnatom tijestu. Poslagati smjesu s kajsijama, zamotati sve u savijaču koju prije pečenja namažemo preostalim rastopljenim maslacem. Peći na 200 stupnjeva oko 45 minuta.     
lilikich @ 23:37 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare

 Ispis 

Sastojci za tijesto:
3 jaja
1 šalica šećera
1 šalica ulja
1 šalica griza
1 šalica brašna
1 šalica mlijeka
1 šalica oraha ili bajama
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
korica od limuna

Sastojci za sirup:
30-40 dkg šećera
3/4 l vode
1/2 limuna (sok)

Postupak:
Izraditi tri cijela jaja sa šalicom šećera. Umiješati sve ostale sastojke za tijesto. Peći 15 minuta na 200 i još 5 minuta na 175 stupnjeva.
Za sirup prokuhati 30-40 dkg šećera sa 3/4 litre vode. Kuhati da se malo zgusne i ohladiti. U njemu iscijediti 1/2 limuna.
Hladan kolač izrezati na kocke i preliti ga ohlađenim sirupom.

Primjedba:
Jednostavna priprema, lagan i osvježavajući kolač za ljetne dane. Dobar vam tek !!


lilikich @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 3, 2009

 Ispis 

Tijesto:
Izmiksati 4 žumanjka sa 8 žlica šećera. U to dodati 4 istučena bjelanjka, 8 žlica brašna, 1/2 praška za pecivo, 1/2 dl ulja. Peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko 25 minuta (u namazanom kalupu za torte).

Nadjev:
1.) U malo vode iskuhati 4 breskve izrezane na kriške (ili iz kompota). 
2.) U 4 žlice vode staviti 5 listića želatine ili 1 kesicu mljevene želatine da se moči i nabubri
3.) 2 kesice šlaga (prah) umutiti sa 20 dkg šećera u prahu, vanilin šećerom i 4 dl jogurta
4.) Nabubrenu želatinu malo stopliti i umiješati u smjesu s jogurtom, a zatim sve politi po složenim breskvama (u kalupu). 
5.) Staviti u frižideru da se stisne i ohladi.

Primjedba:
Torta je jednostavna, lagana i osvježavajuća, a voće možete staviti po volji. 
Dobar tek !!
lilikich @ 23:43 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 2, 2009

 Ispis




TIJESTO:

4 žumanjka
8 žlica šećera
2 žlice ulja
korica ili sok od limuna
7 žlica brašna s 1/2 paketića praška za pecivo
snijeg od 4 bjelanjka

Dobro izmiješajte i pecite u namazanom i pobrašnjenom protvanu 10 minuta na temperaturi od 180 ˙C. Kad je pečeno možete biskvit izrezati na pola i filati ga po sredini i odozgo, ili ga samo premažite nadjevom.

NADJEV:
1 kravlji sir
šećera po volji
1 tučeno slatko vrhnje
malo limunove korice ili soka od limuna

Dobro izmiksajte da sve postane jednolična masa.


Savjet:
Za zdraviju i dijetalnu verziju koristite integralno brašno i fruktozu.




lilikich @ 12:42 |Komentiraj | Komentari: 0
subota, svibanj 30, 2009

 Ispis



Potrebno:
5 jaja
100 grama fruktoze (voćnog šećera)
4 dcl slatkog vrhnja
100 grama kokosa

Priprema:
Istučemo jaja s fruktozom. Prilijemo vrhnje, zatim dodamo kokos. Smjesu ulijemo u kalup ili vatrostalnu zdjelu, pokrijemo krpom i ostavimo da miruje 15 mnuta.

Pečemo 45 minuta na 130 ˙C.

Poslužimo na sobnoj temperaturi ili hladno s preljevom od malina ili rastopljenom čokoladom.




lilikich @ 23:50 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 29, 2009
Sastojci:
50 dag mljevenog junećeg mesa
2 režnja češnjaka
malo soka od rajčice
začini

cvjetača
1 patlidžan
1 tikvica
1 rajčica

1 kiselo vrhnje
2 jaja
1 dcl mlijeka
malo naribanog sira


Priprema:
Očistiti i skuhati cvjetaču u slanoj vodi u koju smo dodali malo mlijeka.
U međuvremenu narezati na tanke ploške patlidžan i tikvicu, posoliti i ostaviti da počiva 10-tak minuta.
Na malo maslinovog ulja popržiti češnjak, pa dodati mljeveno meso. Kuhati 10-tak minuta, pa dodati sok od rajčice i začine.
U nauljenoj tepsiji na dno poslagati red povrća (po želji), pa red mesa, pa red povrća i tako redom dok ne upotrijebimo sve namirnice. Pripazite da na vrhu bude red povrća.
Pripremiti nadjev od vrhnja, jaja, mlijeka i sira, te preliti preko naslaganih namirnica.
Pokriti folijom i peći 20 minuta na 200 ˙C, a zatim maknuti foliju i pustiti još 15 minuta da se zapeče.
Dobar tek!


lilikich @ 15:23 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Google Oglasi
Posjeti
Index.hr
Nema zapisa.